Om kickboxing

Semikontakt, fullkontakt, lettkontakt og kata

Admin - 20.10.2005 13:19

Semikontakt / Pointfighting:

I pointfighting er det kun den som treffer et lovlig punkt først som får poeng. Dommerne stopper kampen for hver trefning og deler ut poeng før kampen settes i gang igjen med kommandoen "Fight". Teknikkene skal være kontrollerte både teknisk og kraftmessig for å gi poeng. For å bli en god pointfighter settes det store krav til hurtighet, bevegelse, teknikker, taktiske egenskaper og psyke. For å være først inne med en treff hos motstanderen må ditt angrep skje raskere enn at motstanderen klarer å kontre deg. Under angrepene blir det oftest til at man åpner seg litt. Motstandere som er flink å reagere kjapt kan da kontre. Det blir dermed alfa omega at en tør å satse alt når du angiper selv om du vet at en åpner seg litt. Det er her den psykiske påkjenningen ligger. Det er ikke behagelig å blir stoppet av et kontant spark.

Knockout tillates ikke med mindre det skjer som følge av en kontrollert teknikk der motstanderen kommer stupende i mot deg.

Lovlige poengpunkt er: Ansikt, sidene og baksiden av hodet, brystet, magen og siden av magen over beltestedet, helt nederst på fot -sweep (feiing) av fremste eller bakerste fot på utsiden.

Ulovlige punkter er: Toppen av hodet, hals, nakke, rygg, sider av rygg, under beltestedet generelt bortsett fra helt nede på foten hvor mange kan sweepe.

Semikontakt utføres på matte.

Fullkontakt:

I fullkontakt telles alle lovlige treff og kampen stoppes ikke opp mellom hver treff, kun dersom noe ureglementert skjer. Kan sammenlignes med boksing, der det i tillegg er bruk av bein på samme treffpunkter som med armene. I fullkontakt er det styrke og kondisjon som gjelder. Fullkontakt har samme treffpunkt som i semikontakt bortsett fra at det ikke er lov å treffe sidene av hodet.

Fullkontakt utøves i boksering.

Lettkontakt:

Blir en blanding hvor spesielt spark fra pointfighting og slag fra fullkontakt brukes. Teknikkene skal være kontrollerte og det er strenge krav til at teknikkene ikke skal være harde. Har en høyere aktivitet enn fullkontakt da styrken ikke er avgjørenede. Vil gjøre overgangen til fullkontakt enklere.

Kata:

Er en stilart som utøves etter musikk. Er mer preget av klassisk karate, og vektlegges gjennom intensitet, teknikk, balanse, kreativitet og konsentrasjon. Har en stor underholdningsverdi, men er forholdsvis lite utbredt i Norge. Har en stor apell til de yngre. Det kreves meget god teknikk for å nå til toppen. Kata utøves enten med eller uten våpen.

Gradering:

I kickboksing har man graderinger (hvert halvår) og beltegrader.

Her er beltene:

 • Gult
 • Orange
 • Grønt I
 • Grønt II
 • Blått I
 • Blått II
 • Blått III
 • Brunt I
 • Brunt II
 • Brunt III
 • Svart

For å bli en god kickbokser, må man som i boksing ha klare strategier å forholde seg til og deretter følge disse. Hvis en stil ikke når frem må man prøve noe nytt, og man har kort tid til å gjennomføre stilendring i en kamp. Dette krever tankevirksomhet og vurderinger på løpende bånd. Altså ingen idrett for mennesker som ikke vil eller kan omstille seg raskt.

Kickboksing gir god koordinasjon,mykhet og styrke og gir god selvtillit gjennom varierende trening både som mosjonist og som aktiv topputøver.