Innlegg fra lederen i Sydvesten.

En sliten gymsal har fostret to verdensmestere.

Webansvarlig Ørjan Fredriksen - 03.12.2011 10:48

En sliten gymsal har fostret to verdensmestere

Av admin

Bergen har i Champions-miljøet fantastiske ambassadører for byen, og det er nesten litt flaut å tenke på hvilke treningsforhold jentene har i den stolte hjemby.

Gymsalen på Sælen skole er omtrent så langt som vi kommer fra ekstravagante idrettsstorstuer, men etter helgens verdensmesterskap har den nå fostret intet mindre enn to verdensmestere. To krigere som har beseiret alt hva verden klarer å hoste opp av motstand. Tonje Sørlie og Fam Elgan, begge fra Champions Kickboxingklubb, sikret seg begge gullmedaljer under helgens verdensmesterskap i Irland, og har dermed klatret det aller største fjellet innen idretten. Det er bare å ta av seg hatten og gratulere.

Bergen har i Champions-miljøet fantastiske ambassadører for byen, og det er nesten litt flaut å tenke på hvilke treningsforhold jentene har i den stolte hjemby. Ikke for at gymsalen i Sælen er en fryktelig gymsal. Den er helt grei den, den har både tjukkas og ribbevegg, og egner seg utmerket til kanonball og landhockey for elevene ved oppveksttunet. Men det er noe naturstridig over at man skulle kunne bli verdensmester her, uten noe som likner en ordentlig boksering, og uten den type treningsapparater andre kickboksere tar for gitt. Heldigvis er noe i ferd med å skje. Bergen kommune har lagt inn penger til utvidelse av Fyllingsdalen Idrettshall, og her er kickboksing en av de idrettene som i utgangspunktet skal prioriteres i hallen. Oppgraderingen skal etter planen få 13 millioner kroner i 2013, og ytterligere 20 millioner i 2014. Dersom kommunen greier å prioritere dette vil verdensmesterne endelig få regelmessig tilgang på helt grunnleggende treningsverktøy som boksering, speedball, sandsekk og styrkerom. Men, med to ferske verdensmestere som er fostret opp i en sliten gymsal, er det all mulig grunn til å kaste øynene på trenerens rolle. Trener Thomas Kristiansen må være en fryktelig god kickboksingtrener. Kristiansen har selv stått øverst på verdensmesterpallen, og vet hva som kreves for å nå dit. Jentene selv trekker frem den smittende klokketroen han har på dem. – Vi har tro på at det kan gå, men han vet det, sa Tonje Sørlie før avreise til Irland. At trenerens klokketro på jentene har hatt positiv virkning på dem, levner ikke resultatene deres noen som helst tvil om: Sørlie har vunnet alt som er å vinne innen idretten. Elgan deltok i sitt første VM, etter lenge å ha blitt holdt utenfor landslaget av konkurrenten Thea Therese Næss. I år greide hun endelig å karre seg forbi sin argeste konkurrent, og dermed var det ingenting som skulle stå i veien for verdensmestertittelen. Begge jentene har en stålvilje helt utenom det vanlige, noe som helt sikkert har stor betydning for deres vei helt til topps i en idrett som er en av verdens største idretter, dersom en ser bort fra lagidretter. I ringen beskrives de som nesten diametrale motsetninger. Sørlie er den smarte, iskalde strategen som aldri gjør en eneste feil. For Elgans del forekommer det nesten aldri en tekst hvor hennes navn er nevnt uten betegnelsen «kruttønne». – Når hun kommer inn i ringen er det ett eller annet som skjer, en lysbryter går på, sa lagvenninne Cathrine Fonnes om Elgan. Norges kampsport forbund har i dag i overkant av 5000 medlemmer, fordelt på 55 klubber fra Øverbygd i nord til Kristiansand i sør. Det internasjonale forbundet Association of Kickboxing Organizations (WAKO) har 124 medlemsland, cirka 200 000 klubber med rundt 2,5 millioner aktive utøvere. Bare til orienterning for dem som måtte tro at kickboksing er en idrett hvor det er lett å hevde seg i verdenstoppen. Vi gratulerer våre ferske verdensmestere, det de har prestert i helgen er intet mindre enn fantastisk.